Let op, tien jaar voordat u met pensioen gaat is belangrijk moment

Realiseert u zich goed dat tien jaar voordat u met pensioen gaat, dus rond uw 55e – 57e jaar, een belangrijk moment is in uw financiële planning. Vanaf dat moment gaan banken (ook) letten op uw pensioeninkomen. Dit inkomen zal veelal lager zijn dan uw huidige inkomen. Het kan dan lastiger voor u zijn een financiering of een hypotheek te krijgen of te verlengen.

Redenen voor een financieel gesprek
U doet er goed aan om zo’n tien jaar voor uw AOW-leeftijd in gesprek te gaan met uw adviseur en samen uw financiën eens goed tegen het licht te houden, zeker in de volgende situaties.

  • U heeft plannen om uw woning te verbouwen, te verduurzamen of groot onderhoud uit te voeren en wilt voor de financiering hiervan uw hypotheek verhogen.
  • Uw hypotheek is binnenkort of binnen enkele jaren aan het einde van de (economische) looptijd en moet worden verlengd. Uw bank kan een nieuw voorstel doen, maar dan moet uw (pensioen)inkomen hiervoor voldoende zijn. U wilt niet voor verrassingen komen te staan.
  • U heeft plannen om een andere woning te kopen.

Hyptheekrente niet meer aftrekbaar
In 2031 zal voor veel mensen een groot deel van de hypotheekrente niet meer fiscaal aftrekbaar zijn en dan worden de woonlasten ineens een stuk hoger. Aflossen in de komende jaren is dan misschien een verstandige keuze. Het is goed om de woonlasten in relatie tot uw pensioen duidelijk te hebben.

Onze financiële adviseurs bespreken en bekijken met u (ruim) vóór uw AOW-leeftijd of het verstandig is om nu al de termijn van uw hypotheek opnieuw vast te leggen. Hierdoor kunt u nog tot voorbij uw tachtigste verjaardag in de woning blijven zonder dat de bank extra voorwaarden kan stellen.

Woonlasten
U vraagt zich misschien af: waarom tien jaar voor uw pensioen uw financiën onder de loep nemen? Alle banken willen weten of uw pensioen goed is geregeld. Als u bij het aangaan van een hypotheek, binnen tien jaar met pensioen gaat en uw pensioen dan niet voldoende is om de woonlasten van te betalen, dan verstrekken zij geen of minder hypotheek. U kunt dit voor zijn door bijvoorbeeld extra af te lossen of de hypotheek alvast te verlengen.

Uiteraard houden wij ook rekening met uw pensioensituatie en adviseren wij u  hierin, zodat u in ieder geval zelf kunt bepalen of u na uw pensioen in de woning wilt/kunt blijven wonen.

Uw persoonlijke situatie doorspreken?
Als u vragen hebt of niet zeker weet of extra aflossen of nu verlengen voor u de beste keuze is, neemt u dan contact op met onze financiële adviseurs Hans Kok of Jean-Paul de Bis. Zij nemen met u uw persoonlijke situatie door en zijn te bereiken op telefoonnummer 035-6238940 of per mail hypotheken@steijnborg.nl.

Deel dit artikel:

Zoeken

Meld gemakkelijk uw schade of geef eenvoudig uw wijzigingen door.