Oude rente meenemen in de verhuisregeling?

Heeft u verhuisplannen? De verhuisregeling (of meeneemregeling) kan dan een interessante optie zijn. Veel geldverstrekkers hebben deze regeling opgenomen in hun voorwaarden. Tegen dezelfde voorwaarden en rente neemt u de hypotheeksom mee naar de nieuwe koopwoning. Dit geldt zowel voor bestaande woningen als voor nieuwbouw.

De regeling is vooral erg gunstig als u uw oude hypotheek tegen een voordelige rente hebt afgesloten. Is de actuele marktrente juist lager dan de rente van uw bestaande hypotheek, dan kunt u doorgaans bij verkoop boetevrij aflossen.

Haken en ogen
Aan de regeling zitten wat haken en ogen. Zo kunt u alleen de rente voor de bestaande hypotheeksom meenemen. Voor een eventuele verhoging van de hypotheek, geldt de actuele marktrente. Een andere voorwaarde is dat u de nieuwe woning bij dezelfde hypotheekverstrekker financiert.

Daarnaast moet u er rekening mee houden dat het NHG-tarief (Nationale Hypotheek Garantie) komt te vervallen als u verhuist naar een woning die meer waard is dan de NHG-grens, of dat de lening in een andere risicoklasse terechtkomt.

Gunstige fiscale rechten kunt u altijd meenemen, ook wanneer u kiest voor een andere geldverstrekker. Wilt u fiscaal onbelaste spaarregelingen meenemen die gekoppeld zijn aan de hypotheek? Dan geldt in de adviespraktijk de afspraak dat de bestaande hypotheek wordt meegenomen.

Verkoop bij scheiding
Bij de verkoop van een woning vanwege een scheiding, kan slechts één van beiden gebruikmaken van de verhuisregeling. Koopt de één de ander uit dan wordt de woning officieel niet verkocht en is de rente niet door beide ex-partners mee te nemen. Alleen degene die in de oude woning achterblijft, houdt het voordeel van de lage rente.

Onafhankelijk advies
Steijnborg biedt hypotheken van vrijwel alle geldverstrekkers aan en kan daardoor onafhankelijk advies geven. Benieuwd of de verhuisregeling van toepassing is op uw hypotheek? U kunt voor een oriënterend gesprek over de mogelijkheden voor uw situatie, terecht bij onze financieel adviseurs Hans Kok of Jean-Paul de Bis.

Deel dit artikel:

Zoeken

Meld gemakkelijk uw schade of geef eenvoudig uw wijzigingen door.