Verzekeren van uw rietgedekte woning
Een huis met een rieten dak heeft een gezellige uitstraling; veel mensen hebben het op hun wensenlijstje. Hoe zit het eigenlijk met de woonverzekering van een rietgedekte woning?
Traditioneel rietgedekte woningen – met een zogenoemde ‘open constructie’ – maken steeds meer plaats voor woningen met geschroefde rieten daken en een dichte dakconstructies. Simpelweg omdat ze te brandgevoelig zijn en daardoor steeds moeilijker te verzekeren. Denk aan de risico’s bij blikseminslag, vuurwerk of vliegvuur uit de rokende schoorsteen omdat de open haard brandt of uit een brandende vuurkorf in de tuin. Bij brand is blussen vrijwel onmogelijk en wordt de woning vaak total loss verklaard. Daarom kiest men tegenwoordig vrijwel alleen nog voor dichte dakconstructies.
Strenge voorwaarden
Ook bij een dichte dakconstructie, gelden strenge voorwaarden ten aanzien van de brandveiligheid. Zo is het plaatsen van een vonkenvanger op de schoorsteen verplicht en moet de schoorsteen minstens één keer per jaar worden geveegd door een gecertificeerd bedrijf. Ook is brandwerende beplating aan de binnenkant van het dak vaak een eis.
De premies van de opstalverzekering bij rietgedekte woningen zijn hoger dan bij een huis met stenen dakpannen. Een rieten dak vat eerder vlam dan een dak met pannen, ook wanneer uw huis aan de voorwaarden van de verzekeraar voldoet.
Voor de exacte voorwaarden en geldende tarieven voor het verzekeren van rietgedekte woningen kunt u terecht bij onze specialisten. Zij denken ook met u mee over brandveiligheid.
Rookmelders verplicht
Al denkt u liever niet aan brand in uw woning, toch is het goed om stil te staan bij een goede vluchtroute in huis. Vergeet voor uw eigen veiligheid ook niet om blusmiddelen in huis te hebben en rook- en koolmonoxidemelders te plaatsen. Wist u dat rookmelders vanaf 1 juli a.s. verplicht zijn op elke woonverdieping?
Voor meer informatie en advies neemt u contact op met ons team Particulier t. 035 – 623 89 40 of mail particulier@steijnborg.nl.