Wet BAZ (Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen)
Al jaren wordt gesproken over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen. Het wetsvoorstel hiervoor, de Wet BAZ (Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen), ligt al enige tijd op tafel.
Toch is er nog altijd geen definitief besluit genomen over de invoering en dekking van deze regeling. Dit komt doordat zowel de Belastingdienst als het UWV als uitvoeringsinstanties hebben aangegeven dat de huidige opzet grote uitvoeringsproblemen met zich meebrengt. Een concrete reactie van het ministerie wordt pas in het najaar van 2025 verwacht, en als de wet er komt, zal de ingangsdatum waarschijnlijk op zijn vroegst in 2030 zijn.
Wat is de stand van zaken?
Het waarom van deze wet
Nederland kent heel veel zelfstandig ondernemers en nog elke dag komen daar meer bij. Een groot deel van deze ondernemers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afgesloten en dus geen inkomen bij (langdurige) arbeidsongeschiktheid.
De overheid wil de BAZ invoeren om meerdere redenen, zoals:
- ondernemers hebben een financieel vangnet bij arbeidsongeschiktheid.
- de risico’s en kosten van arbeidsongeschiktheid van ondernemers komen niet bij de samenleving te liggen.
- er is geen oneerlijke concurrentie tussen werknemers en zelfstandigen en tussen zelfstandigen onderling.
Voor wie?
De BAZ geldt voor ondernemers (voor de inkomstenbelasting), met en zonder personeel, die winst uit hun onderneming genieten. Het geldt dus niet voor de directeur grootaandeelhouder (DGA) en voor belastingplichtigen die resultaat uit overig werk hebben (de zogeheten resultaatgenieters).
Wat is de dekking?
De uitkering bedraagt 70% van de winst uit onderneming vóór arbeidsongeschiktheid, met een maximum van het wettelijk minimumloon, en gaat in na 52 weken onafgebroken arbeidsongeschiktheid. Het UWV stelt vast of de ondernemer op basis van het criterium ‘gangbare arbeid’ nog in staat is om met werk ten minste het wettelijk minimumloon te verdienen. Zo ja, dan krijgt hij geen uitkering. De eindleeftijd voor de dekking en uitkering is de AOW-leeftijd.
Wat kost het?
De premie zal naar verwachting 6,5% van de winst uit onderneming zijn over maximaal 143% van het wettelijk minimumloon; op het maximum is dan 100% van het wettelijk minimumloon verzekerd (70% van 143). Op basis van het actuele wettelijk minimumloon is de premie dan ongeveer € 198,- bruto per maand.
Is de BAZ verplicht?
In beginsel is de BAZ verplicht. Is er al een AOV afgesloten met een eindleeftijd van minimaal 55 jaar en een eigen risico van maximaal 52 weken, dan mag via een zogeheten opt-out worden afgezien van de BAZ.
Overigens zou aanvullend op de BAZ ook nog een AOV afgesloten kunnen worden, bijvoorbeeld als het wettelijk minimumloon een te beperkte dekking is en dat zal vrijwel zeker al heel snel het geval zijn.
Voordelen AOV
Met een AOV kunt u een hoger inkomen verzekeren dan het wettelijk minimumloon. Verdere voordelen zijn: arbeidsongeschiktheid wordt beoordeeld op het feitelijke beroep wat u uitoefent en niet op ‘gangbare arbeid’. Er is meer keuzevrijheid in bijvoorbeeld het eigen risico en de einddatum/eindleeftijd, en de premie voor eenzelfde verzekerd inkomen als in de BAZ zal in veel gevallen lager zijn.
Wachten op de BAZ?
Het is onverstandig om te wachten op de wet. U kunt immers elk moment als gevolg van ziekte of ongeval arbeidsongeschikt worden. Ben u ondernemer en heeft u nog geen AOV? Laat u dan in ieder geval adviseren over een AOV. Hiermee beperkt u inkomensachteruitgang door arbeidsongeschiktheid en is er ook vóór invoering van de BAZ al een goed en passend vangnet. Bel 035 – 623 89 40. Onze adviseurs voor bedrijven en ondernemers staan voor u klaar.