De WIA in vogelvlucht
Elke werkgever kent wel de zogeheten (wettelijke) loondoorbetalingsplicht bij (langdurige) ziekte van een werknemer. De werkgever moet minimaal 70% van het loon doorbetalen voor maximaal twee jaar. Kan de werknemer na twee jaar ziekte nog niet (volledig) werken? Dan regelt de Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) de vervolgstappen.
Het kan zijn dat de werknemer recht heeft op een WIA-uitkering. Dit is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid. Het UWV beoordeelt de mate op basis van verschillende criteria, denk aan de medische situatie en het arbeidsverleden.
WIA-uitkeringsmogelijkheden
Als de werknemer in aanmerking komt, dan bepaalt het UWV vervolgens op welke WIA-uitkering de werknemer aanspraak kan maken. De WIA-uitkering kent verschillende mogelijkheden.
WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten): Als de werknemer nog wel kan werken, maar niet meer volledig en dus gedeeltelijk arbeidsongeschikt is, komt hij in aanmerking voor een WGA-uitkering. Hij ontvangt een aanvulling op zijn inkomen als hij deels weer aan het werk gaat.
IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten): Als de werknemer volledig en blijvend arbeidsongeschikt is, komt hij in aanmerking voor een IVA-uitkering. Deze uitkering is bedoeld voor mensen die niet of nauwelijks meer kunnen werken en voor wie geen of weinig verbetering van de situatie wordt verwacht.
Uitkering lager dan inkomen?
Het is niet ondenkbaar dat een WIA-uitkering fors lager is dan het inkomen van uw medewerker. Om die inkomensterugval (deels) te compenseren, zijn er verschillende verzekeringsmogelijkheden:
- WGA Gat Uitgebreid
- WIA Excedent
De WGA Gat Uitgebreid vult de WIA uitkering aan tot minimaal 70% van het inkomen (tot het WIA maximum dagloon, naar verwachting € 75.881 bruto per jaar per 1 januari 2025*). Daarmee biedt deze verzekering een hoge mate van inkomenszekerheid voor uw werknemers.
*) Het WIA maximum dagloon wordt jaarlijks op 1 januari en 1 juli herzien.
Medewerkers die meer verdienen dan het WIA maximum dagloon hebben de grootste inkomensterugval bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Met de WIA Excedent wordt ook het inkomen boven het genoemde WIA maximum dagloon voor minimaal 70% aangevuld.
Hoe regelt u een WIA-regeling voor uw werknemers?
U bent als werkgever niet verplicht om te voorzien in een aanvullende WIA-regeling. Toch wordt het in steeds meer cao’s wel geregeld om de eerder genoemde inkomenszekerheid voor werknemers als een secundaire arbeidsvoorwaarde veilig te stellen.
Let wel, de WIA biedt geen garantie voor een volledige vervanging van het inkomen. De hoogte en duur van de uitkering zijn afhankelijk van verschillende factoren.
U doet er goed aan professioneel advies in te winnen, zodat u precies weet wat de WIA specifiek voor uw medewerkers betekent en wat uw rechten en plichten zijn in een situatie van arbeidsongeschiktheid.
Neem contact op met uw adviseur zakelijk of bel 035 – 62 38 940.