Maximaal rendement uit zonnepanelen

Goed voor het milieu en ook nog eens flink besparen op de energierekening. Niet voor niets kiezen steeds meer mensen voor zonnepanelen. Bovendien zien we door de huidige onzekerheid op de energiemarkt de vraag naar zonnepanelen nog sneller toenemen.

Hoewel zonnepanelen natuurlijk een hoop voordeel opleveren, zijn er ook risico’s. Denk maar eens aan schade door brand, diefstal, overspanning of hagel. Maar ook gevolgschade voor de omgeving als bijvoorbeeld een paneel door een storm van het dak is gewaaid en aan gruzelementen is gevallen.

Hoe kun je zonnepanelen nu eigenlijk het best verzekeren? En waar moet je op letten bij het installeren ervan op een woning of bedrijfspand?

Particulier
Zonnepanelen op of rondom uw woning vallen in de regel onder de opstalverzekering en zijn verzekerd tegen dezelfde risico’s als waar uw woning voor verzekerd is. Natuurlijk doet u er goed aan om de kleine lettertjes te (laten) lezen, want bij sommige verzekeraars gelden uitzonderingen op wat wel en wat niet onder de dekking valt. U kunt dan denken aan schade door weersomstandigheden (onweer, storm etc.), onzichtbare (technische) schade aan de panelen of misgelopen stroomopbrengst.

Factoren als draagconstructie, bekabeling, omvormers, installatiekosten en uiteraard het aantal panelen bepalen mede het te verzekeren bedrag. Net als de manier waarop de panelen zijn geïnstalleerd. Zo is vaste montage op een schuin dak minder risicovol dan wanneer de zonnepanelen los op een plat dak liggen verzwaard met stenen. Bij sommige verzekeraars zijn zonnepanelen die op de grond staan zelfs uitgesloten van dekking in verband met de diefstalgevoeligheid.

Zakelijk
Hoe groter de bedrijfsinstallatie, hoe groter het brandrisico. Bedrijfsinstallaties worden daarom niet zonder meer meeverzekerd. Het kan zelfs zo zijn dat de verzekeraar na installatie, niet meer het volledige pand tegen brand wil verzekeren of torenhoge premietoeslagen doorberekent. Daar gaat uw rendement….

Verzekeraars kijken bij bedrijfsinstallaties overigens niet alleen naar een al dan niet vakkundige plaatsing, maar ook naar het soort dak, het isolatiemateriaal en de draagkracht van het pand. Heeft u plannen, dan doet u er goed aan om op voorhand contact met ons op te nemen.

Zonnepanelen bij huur
Wilt u als huurder zonnepanelen laten plaatsen? Leg duidelijk bij de eigenaar van de huurwoning of het pand vast dat de zonnepanelen uw eigendom zijn én blijven (u betaalt ze per slot van rekening). Doet u dit niet, dan zijn ze juridisch gezien ineens het eigendom van de woning-/pandeigenaar geworden.

Huurders hebben geen opstalverzekering, maar kunnen hun panelen (aanvullend) verzekeren op de inboedelverzekering. Bij sommige verzekeraars vallen zonnepanelen onder het huurders- of eigenaarsbelang. Wel goed checken of het standaardbedrag toereikend is.

Advies?
Haal maximaal rendement uit uw zonnepanelen door ook de verzekeringen ervan goed te regelen. Neem contact op met onze specialisten en bel 035-623 89 40 voor meer informatie en advies.

Deel dit artikel:

Zoeken

Meld gemakkelijk uw schade of geef eenvoudig uw wijzigingen door.