Wintertijd en dus inbraaktijd

Volgens de statistieken staat de wintertijd gelijk aan inbraaktijd, want ’s avonds wordt het eerder donker en dus hebben inbrekers meer gelegenheid om hun slag te staan. Om die reden start vanaf 1 november het Donkere Dagen Offensief: een landelijke campagne vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid om bewoners waakzaam te maken voor inbraken en tips te geven om het te voorkomen.

Veel meer inbraken tijdens wintermaanden

Van november tot en met februari vinden jaarlijks de meeste woninginbraken plaats. Het offensief gaat daarom de strijd aan tegen inbraken, overvallen en straatroven in deze donkere maanden. Met effect: vorig jaar nam het aantal woninginbraken in de wintermaanden af. De politie voert extra controles uit, de rijksoverheid maakt de mensen waakzamer voor inbraken en de gemeenten attenderen bewoners op het nemen van preventieve maatregelen, zoals goede sloten.

Preventieve maatregelen

De politie controleert extra tijdens de donkere maanden maar er zijn ook maatregelen die u zelf kan treffen om uw huis beter te beveiligen. Wanneer een woning onverlicht is, zien inbrekers dat de bewoner niet thuis is. Daarom is het verstandig gebruik te maken van tijdschakelaars en buitenlampen die werken met een sensor. Geef de woning dus een bewoonde indruk en speel de inbreker in de kijker door goede verlichting te plaatsen. Hieronder nog meer handige tips

  • Sluit ramen en deuren en doe alles op slot. Ook als u alleen even boodschappen gaat doen of de hond gaat uitlaten.
  • Laat sleutels nooit aan de binnenkant van de deur zitten, dit komt vaker voor dan u zou denken.
  • Leg waardevolle spullen uit het zicht, dat lijkt voor zich te spreken maar veel mensen laten dure spullen in het zicht liggen.
  • Start een buurtpreventiegroep in uw buurt, hierdoor kunnen u en uw buren snel communiceren als er iets verdachts gebeurt in de buurt.
  • Weekendje weg? Licht de buren in, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden.
  • Bel direct 112 bij verdachte situaties. De politie komt liever te vaak dan te laat. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om de inbreker(s) te pakken.
  • Tot slot: wacht niet totdat uzelf slachtoffer wordt, maar zorg preventief voor goed hang-en-sluitwerk.

En als het dan toch misgaat…

In dat geval kunt u waarschijnlijk een beroep doen op uw inboedelverzekering. Zorg er daarom voor dat u deze heeft en dat deze altijd up-to-date is. Twijfelt u hierover? Neem dan contact op met een van onze adviseurs voor particulieren.

 

Deel dit artikel:

Zoeken

Meld gemakkelijk uw schade of geef eenvoudig uw wijzigingen door.