Drieluik: Verzekeringen zelf afsluiten of uitbesteden aan een adviseur?

Deel 2: Inboedelverzekering

In dit tweede deel van ons drieluik over het wel of niet inschakelen van een tussenpersoon voor uw verzekeringen, staat de inboedelverzekering centraal. Particulieren sluiten deze verzekering – samen met de opstalverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering – het meest online af. Simpelweg een kwestie van je gegevens invoeren en voilà: de premie is berekend en de verzekering rechtstreeks bij een verzekeraar afgesloten. Een kind kan de was doen. Of toch niet?

Een goede vergelijking is een must, want de dekkingsvoorwaarden van verzekeraars verschillen enorm en ook de mogelijkheden zijn legio. Welke aandachtspunten zijn er voor de inboedelverzekering (alles wat niet vastzit aan je huis)?

Buitenshuisdekking
Sommige mensen lopen liever zo min mogelijk risico en kiezen bij een inboedelverzekering voor de meest uitgebreide dekking. Bij deze allriskdekking zijn de meeste schades die onverwacht ontstaan, gedekt. Toch is volledige dekking ook niet volledig, want er zijn altijd specifieke schade-oorzaken die in de polisvoorwaarden alsnog worden uitgesloten.

Verlies en/of beschadiging van de inboedel buitenshuis is niet standaard verzekerd in de inboedelverzekering. Bent u veel onderweg met dure spullen – zoals een laptop, smartphone of digitale camera – dan is een buitenshuisverzekering of elektronicadekking een slimme keuze. Dit soort apparatuur is onder de reisverzekering namelijk alleen verzekerd tegen dagwaarde.

Addertjes onder het gras

Ook bij een buitenshuisverzekering zijn er addertjes onder het gras, want – in tegenstelling tot wat u zou verwachten – zijn bepaalde situaties uitgesloten. U bent als verzekerde verplicht om voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen om diefstal te voorkomen. Denk aan waardevolle spullen niet onbeheerd achterlaten of voor het grijpen leggen, anders is de kans op schadevergoeding erg klein.

Bovendien verschillen maximum verzekerde bedragen en vergoedingen per verzekerd item. Dit kan ook nog eens afhankelijk zijn van eventueel aanvullende modules. Hetzelfde geldt voor lijfsieraden; deze zijn vaak meeverzekerd bij de inboedelverzekering. Maar wordt uw dure horloge buitenshuis gestolen, dan biedt een buitenshuisverzekering mogelijk dekking.

Een ander aandachtspunt bij de inboedelverzekering zijn kostbaarheden, zoals extreem dure horloges, edelmetalen, edelstenen, munten of kunstverzamelingen. Voor maximale uitbetaling kan de voorwaarde gelden dat de spullen in een goedkeurde, gecertificeerde en afgesloten kluis moeten liggen of dat er sprake is van andere beveiliging. Ook stellen sommige verzekeraars een aankoopbewijs of taxatierapport van de kostbaarheden verplicht. Bewaar deze dus goed. Tenslotte, misschien ten overvloede: om fraude te voorkomen eisen verzekeraars in alle gevallen bewijs van aangifte bij de politie.

Kleine lettertjes
De vele verschillen tussen producten of situaties maken een advies op maat wenselijk. Onze experts weten welke aandachtspunten er zijn bij het afsluiten van verzekeringen en ook hoe de kleine lettertjes van de polisvoorwaarden gelezen moeten worden. Wij helpen u de verschillen in kaart te brengen.

Passend bij uw situatie
Nog te vaak zien wij dat particulieren hun keuze baseren op de laagste prijs (premie). Dit blijkt in geval van tegenslag vaak niet de beste keuze. Het kan zijn dat de onverwachte kosten hoger uitvallen dan wanneer gekozen zou zijn voor extra dekking of juist een andere polis. Bovendien ligt onder- of juist oververzekeren op de loer als u niet alle lopende verzekeringen kritisch onder de loep neemt en niet weet hoe de polisvoorwaarden te lezen.

Advies?
Ons team Particulier rekent meerdere scenario’s door en komt met een uitgebreide vergelijking van het verzekeringsaanbod, zodat u de polis afsluit die volledig passend is bij uw persoonlijke situatie. Maak een afspraak met een van de adviseurs, via telefoonnummer 035 – 623 89 40.

Deel dit artikel:

Zoeken

Meld gemakkelijk uw schade of geef eenvoudig uw wijzigingen door.