Drieluik: Verzekeringen zelf afsluiten of uitbesteden aan een adviseur?

Deel 3: Opstalverzekering

In dit laatste deel van ons drieluik over het wel of niet inschakelen van een tussenpersoon voor uw verzekeringen, richten we ons op de opstalverzekering (alles wat vastzit aan je huis, oftewel de woonhuisverzekering). Samen met de aansprakelijkheids- en inboedelverzekering staat deze verzekering in de top-3 van meest online afgesloten verzekeringen.

Veel particulieren kiezen vanwege het gemak en de snelheid voor het online afsluiten van de opstalverzekering. Wat kan er misgaan? De premie is laag en de voorwaarden zien er prima uit. Als het aankomt op uitbetaling bij schade, geven de dekkingsvoorwaarden de doorslag of u aanspraak kunt maken op bepaalde vergoedingen. Een goede vergelijking is een must. De vele verschillen tussen producten of situaties maken een advies op maat wenselijk.

Meenemen van bijgebouwen
De opstalverzekering dekt schade door bijvoorbeeld inbraak, storm, vandalisme en brand. Niet alleen aan de woning, maar ook aan een bijgebouw dat vastzit aan het huis of op het erf staat. Belangrijk is om het bijgebouw en de grootte ervan expliciet op te geven bij het afsluiten van een opstalverzekering – zeker als dit meer is dan 25m2 (standaard meeverzekerd). Doet u dit niet, dan krijgt u bij schade niets of in ieder geval aanzienlijk minder vergoed.

Zonnepanelen
Zonnepanelen op of rondom een woning vallen in de regel onder de opstalverzekering en zijn verzekerd tegen dezelfde risico’s als waar de woning voor verzekerd is. Let wel, bij sommige verzekeraars gelden uitzonderingen op wat wel en wat niet onder de dekking valt – denk aan onzichtbare (technische) schade aan de panelen of misgelopen stroomopbrengst.

Bepalende factoren
Ook factoren als draagconstructie, bekabeling, omvormers, installatiekosten en uiteraard het aantal panelen bepalen mede het te verzekeren bedrag. Net als de manier waarop de panelen zijn geïnstalleerd. Zo is vaste montage op een schuin dak minder risicovol dan wanneer de zonnepanelen los op een plat dak liggen verzwaard met stenen. Bij sommige verzekeraars zijn zonnepanelen die op de grond staan zelfs uitgesloten van dekking in verband met de diefstalgevoeligheid.

Huurders
Huurders hebben geen opstalverzekering en kunnen panelen (aanvullend) verzekeren op de inboedelverzekering. Bij bepaalde verzekeraars vallen zonnepanelen onder het huurders- of eigenaarsbelang. Checkt u in dit geval goed of het standaardbedrag toereikend is.

Hoe kun je zonnepanelen nu eigenlijk het best verzekeren? En waar moet je op letten bij het installeren ervan op een (huur)woning?

Passend bij uw situatie
Nog te vaak zien wij dat particulieren hun keuze baseren op de laagste prijs (premie). Dit blijkt in geval van tegenslag vaak niet de beste keuze. Het kan zijn dat de onverwachte kosten hoger uitvallen dan wanneer gekozen zou zijn voor extra dekking of juist een andere polis.

Bovendien ligt onder- of juist oververzekeren op de loer als u niet alle lopende verzekeringen kritisch onder de loep neemt en niet weet hoe de polisvoorwaarden precies te lezen.

Advies?
Ons team Particulier weet welke aandachtspunten er zijn bij het afsluiten van verzekeringen en hoe de kleine lettertjes van de polisvoorwaarden te lezen. U krijgt meerdere scenario’s doorberekend en kiest voor de polis die volledig past bij uw persoonlijke situatie. Maak een afspraak met een van de adviseurs, via telefoonnummer 035 – 623 89 40.

Deel dit artikel:

Zoeken

Meld gemakkelijk uw schade of geef eenvoudig uw wijzigingen door.