Opgevoerde fatbike niet meeverzekerd op aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Een fatbike is in de basis een elektrische fiets. Een elektrische fiets die niet harder gaat dan 25 km p/u valt voor de aansprakelijkheidsdekking onder de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Het verzekeren van een fatbike tegen beschadigingen en diefstal wordt steeds lastiger. De kans op diefstal is te groot en dat maakt het verzekeren een dure aangelegenheid. Er zijn zelfs al partijen die hebben aangegeven vanaf september 2023 helemaal te stoppen met het verzekeren van fatbikes.

Er ligt een nog groter financieel risico op de loer. Steeds meer gebruikers voeren hun fatbike op na aanschaf en juist een opgevoerde fatbike (die harder gaat dan 25 km p/u) is niet meeverzekerd op de particuliere aansprakelijkheidsverzekering.

Verstrekkende gevolgen
Fatbike-bezitters weten vaak niet dat een opgevoerde uitvoering buiten de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren valt. Raak je als bestuurder betrokken bij een ongeval en ben je schuldig, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Bij letselschades kunnen de claims oplopen tot een miljoen euro of hoger; claims die niet op een verzekering te verhalen zijn.

Verplicht bij opvoeren
Het opvoeren van een fatbike kent een aantal verplichtingen. Een fatbike die harder gaat dan 25 km per uur moet een (gele) kentekenplaat hebben. Bovendien moet de bestuurder verplicht een helm dragen, minstens 16 jaar oud zijn en in het bezit zijn van minimaal een AM rijbewijs (bromfietsrijbewijs). Wordt hier niet aan voldaan, dan zijn de boetes fors.

Advies nodig? Neem contact op met ons adviesteam Particulier: Erna Vlaanderen-Klein, Annemarie Ekelschot-Elfferich of Ouardia Haddaoui.

Deel dit artikel:

Zoeken

Meld gemakkelijk uw schade of geef eenvoudig uw wijzigingen door.