Preventie en clausules installatie zonnepanelen

De zomer is in aantocht en met sterk veranderende energieprijzen is deze periode misschien voor veel mensen een goed moment om zonnepanelen te laten installeren en te profiteren van al die zonuren. Vanuit de verzekeraars zijn er bij dit soort elektrische installaties een paar aandachtpunten en voorwaarden. We zetten er een aantal voor u op een rij.

Met de groeiende vraag naar zonnepanelen schoten installatiebureaus als paddenstoelen uit de grond. Doe daarom uw voorwerk goed; in de praktijk blijkt niet iedereen zo kundig als dat zij zich voor doen. Een goede installateur leeft de geldende regels na en laat onder andere vooraf altijd een constructeur een berekening maken voor de draagconstructie als dat nodig is.

Als het onderzoek goed gedaan is, is ook duidelijk of de juiste isolatie en dakbedekking (niet-brandbaar) zijn gebruikt. Mocht dit niet zo zijn, is dit het moment om daar vooraf iets aan te doen. Tevens is het verstandig dat – voordat gestart wordt met het plaatsen van de panelen – goed gekeken wordt of de dakbedekking nog niet toe is aan vervanging, of op niet al te lange termijn.

Een keuring na oplevering biedt u overigens extra zekerheid of de installatie kundig en veilig is uitgevoerd en geeft meer zekerheid op een beter rendement.

Opstalverzekering
Zonnepanelen op of rondom de woning vallen in de regel onder de opstalverzekering en zijn verzekerd tegen dezelfde risico’s als waar de woning voor verzekerd is. Vaak is dit bij bijvoorbeeld brand, storm en diefstal. Lees wel altijd de kleine lettertjes: sommige verzekeraars hanteren uitzonderingen op wat wel en wat niet onder de dekking valt.

Factoren als draagconstructie, bekabeling, omvormers, installatiekosten en uiteraard het aantal panelen bepalen mede het te verzekeren bedrag.

Heeft u al zonnepanelen en de verzekeraar is hiervan nog niet op de hoogte? Informeer ons zo snel mogelijk. Een PV-installatie is namelijk een verandering van het risico. Dit moet altijd worden doorgegeven voor uw verzekering.

Zakelijke polissen: NEN en SCIOS Scope keuring
Bedrijfsinstallaties worden niet zonder meer meeverzekerd. Verzekeraars kijken hierbij niet alleen naar een al dan niet vakkundige plaatsing, maar ook naar het soort dak, het isolatiemateriaal en de draagkracht van het pand.

Voor bedrijfsinstallaties geldt vaak een NEN-keuring of een SCIOS Scope keuring als verplichting in de voorwaarden/clausules van verzekeraars. Uw hele PV-installatie krijgt een elektrische inspectie waarbij aandacht is voor brandrisico’s en de elektrische veiligheid.

Keuringen moeten tijdig zijn uitgevoerd en doorgegeven. Vaak is voor de verzekeraar een terugkerende keuring van de panelen verplicht; wees hier alert op. Heeft u een installatie laten herstellen, informeer uw verzekeraar zo snel mogelijk nadat de herstelwerkzaamheden zijn afgerond.

Advies?
Heeft u plannen om zonnepanelen te laten installeren, dan doet u er goed aan om op voorhand contact met onze specialisten op te nemen. Zij weten wat u als particulier of als onderneming het best kunt doen om de verzekering goed te regelen. Een afspraak is zo gemaakt: bel 035-623 89 40.

Deel dit artikel:

Zoeken

Meld gemakkelijk uw schade of geef eenvoudig uw wijzigingen door.